Днес отново отдаваме почит на  Иконата.  Апостолът на свободата се

...
Днес отново отдаваме почит на  Иконата.  Апостолът на свободата се
Коментари Харесай

Ако не сме предатели, защо повече тачим Альоша, а не Левски

Днес още веднъж отдаваме респект на  Иконата.  Апостолът на свободата се е родил преди 181 години. После го предадохме на турците  и те го обесиха " там покрай София “.

Рожденият му ден се отбелязва по-вяло и без фанфари, лятото е в разгара си, пече мощно, отпускарски сезон. Край паметника му в Пловдив се събраха малко граждани  и повече служебни лица. А и постоянно сме били по-тържествени  и  някак по-сериозни когато честваме обесването му. Сякаш тогава си припомняме, че сме предали Левски и вършим всичко допустимо да измием този срамен факт. Тогава се опитваме и да си внушим, че не сме нация от предатели и не заслужаваме сходно клеймо. Правим го прекомерно нескопосано, само че въпреки всичко за няколко часа на 19 февруари вървим по стъпките на Левски – с речи, слова, салюти.

Но каквото  и  да приказваме в тези дни  – 19 февруари и 18 юли, колкото и да се обясняваме в обич на Иконата, все остава някакво подозрение – какво направихме с Левски, за какво сме го създали, а и какво вършим през днешния ден.

Днес ли? Днес е значимо. А през днешния ден край Альоша има повече хора в сравнение с край Левски. На 9 май там се събира  повече народ в сравнение с 18 юли и 19 февруари  до Левски. Това сме създали. И въобще не се срамим. Альоша е завладял сърцата ни със своя шмайзер и сме му плебеи до гроб. Иначе за какво той е най-отгоре, а Левски е в подножеието на хълма. Това е нашият избор. Изключителна благодарност към окупатора, а Левски просто сме го предали. За какво да е от горната страна тогава? В любовта си нямаме никакъв позор!

Погрешно ли сме подредили полезностите, пред които се кланяме? Или пък това е естественият им ред – Альоша най-отгоре, Левски най-долу. Тогава да престанем да се укоряваме, че сме предали Левски, откакто гледаме в една посока с Альоша.

Дали в този момент е допустимо да създадем размяната – най-отгоре да е българската Икона, а най-долу да е съветската. Да им заменяем местата, толкоз ли е ужасно. Страшно е несъмнено – единствено да си го помислим и над Пловдив може да се  появи Су-27. Това си мислим и когато клечим край Левски с букет в ръка – какви предатели сме, по дяволите!

Убеден съм, че доста хора са създали тази замяна в душите си, само че какво от това. Най -отгоре седи един боец с шмайзер, продължава да ни държи в плен  и към него се веят флагове на някаква Донецка република. А най – долу  е сгушена българската Икона. Кълнем се пред нея, че следваме заветите й, че я носим завеки в сърцето си, а подпираме шмайзера.

Жестоки предатели сме!
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР